Test nosečnosti

Kaj je test nosečnosti?

Test za ugotavljanje nosečnosti, namenjen domači uporabi, je hiter in preprost kromatografski test na protitelesa za kvalitativno odkrivanje humanega horionskega gonadotropina (hCG) v urinu. Namenjen je ugotavljanju možne nosečnosti. Test uporablja kombinacijo protiteles vključno z monoklonalnim hCG-protitelesom za ugotavljanje povišanih vrednosti hCG. Test opraviš tako, da na testno konico uriniraš ali jo pomočiš v urin. Rezultat se pokaže v okencu z rezultatom in v kontrolnem okencu, v katerih se pojavijo črte.

Kdaj lahko opravim test nosečnosti?

Nosečniški hormon je možno odkriti že 7 do 10 dni po oploditvi. Nivo hormona narašča z vsakim dnem nosečnosti. Večina testov je primerna za ugotavljanje nosečnosti od dne, ko pričakuješ menstruacijo.

Ali moram uporabiti vzorec jutranjega urina?

Jutranji urin je najbolj koncentriran in vsebuje največ nosečniškega hormona v primeru nosečnosti. Če test opravljaš pred pričakovano menstruacijo uporabi jutranji urin. Drugače pa ga lahko opraviš kadarkoli v dnevu. Pred opravljanjem testa ne pij preveč tekočine.

Kako zanesljiv je test nosečnosti?

Večina testov je več kot 99% zanesljivih, od dne ko pričakuješ menstruacijo. Če test opraviš pred pričakovano menstruacijo je zanesljivost rezultata manjša.

Kako občutljiv je test nosečnosti?

Testi za ugotavljanje nosečnosti so vse bolj občutljivi. Če ga želiš opraviti čim hitreje, izberi zelo občutljivega, takšni testi lahko nosečnost odkrijejo takoj, ko se pojavi hormon hCG (okoli 10 dne po ovulaciji, pod pogojem, da je do ugnezditve jajčeca v maternico že prišlo). Najobčutljivejši testi nosečnost odkrijejo že z 20 mlU hormona HCG na ml urina, medtem ko klasični testi za pozitivni rezultat potrebujejo od 150 do 250 mlU hormona Hcg na ml urina.

Kaj lahko vpliva na rezultat?

Zdravila, ki vsebujejo hCG (kot npr. Pregnyl, Profasi, Pergonal in APL) lahko izzovejo napačne rezultate. Alkohol, kontracepcijske tabletke, zdravila proti bolečinam, antibiotiki ali hormonski preparati, ki vsebujejo hCG, na rezultat ne bi smeli vplivati.

Kaj naj naredim, če rezultat pokaže, da sem noseča?

Pozitiven rezultat pomeni, da tvoj urin vsebuje hCG in si verjetno noseča, zato se čimprej posvetuj s svojim ginekologom, da potrdi nosečnost in se pogovorita o nadaljnjih korakih.

Kako vem, da sem test opravila pravilno?

Črta v kontrolnem okencu pokaže, da si test opravila pravilno in, da je bila absorbirana zadostna količina urina.

Kaj naj naredim, če rezultat pokaže, da nisem noseča?

Negativen rezultat pomeni, da tvoj urin ne vsebuje hCG in najverjetneje nisi noseča. Test lahko ponovno opraviš čez nekaj dni.