Test nosečnosti

Test nosečnosti

Test za ugotavljanje nosečnosti, namenjen domači uporabi, je hiter in preprost kromatografski test na protitelesa za kvalitativno odkrivanje humanega horionskega gonadotropina (hCG) v urinu. Namenjen je ugotavljanju možne nosečnosti. Test uporablja kombinacijo protiteles vključno z monoklonalnim hCG-protitelesom za ugotavljanje povišanih vrednosti hCG. Test opravite tako, da na testno konico urinirate ali jo pomočite v urin. Rezultat se pokaže v okencu z rezultatom in v kontrolnem okencu, v katerih se pojavijo črte.

Kdaj lahko opravim test nosečnosti?

Nosečniški hormon je možno odkriti že 7 do 10 dni po oploditvi. Nivo hormona narašča z vsakim dnem nosečnosti. Večina testov je primerna za ugotavljanje nosečnosti od dne, ko pričakujete menstruacijo.

Ali moram uporabiti vzorec jutranjega urina?

Jutranji urin je najbolj koncentriran in vsebuje največ nosečniškega hormona v primeru nosečnosti. Če test opravljate pred pričakovano menstruacijo, uporabite jutranji urin. Drugače pa ga lahko opravite kadarkoli v dnevu. Pred opravljanjem testa ne pijte preveč tekočine.

Kako zanesljiv je test nosečnosti?

Večina testov je več kot 99% zanesljivih, od dne ko pričakujete menstruacijo. Če test opravite pred pričakovano menstruacijo, je zanesljivost rezultata manjša.

Kako občutljiv je test nosečnosti?

Testi za ugotavljanje nosečnosti so vse bolj občutljivi. Če ga želite opraviti čim hitreje, izberite zelo občutljivega, takšni testi lahko nosečnost odkrijejo takoj, ko se pojavi hormon hCG (okoli 10 dne po ovulaciji, pod pogojem, da je do ugnezditve jajčeca v maternico že prišlo). Najobčutljivejši testi nosečnost odkrijejo že z 20 mlU hormona HCG na ml urina, medtem ko klasični testi za pozitivni rezultat potrebujejo od 150 do 250 mlU hormona Hcg na ml urina.

Kaj lahko vpliva na rezultat?

Zdravila, ki vsebujejo hCG (kot npr. Pregnyl, Profasi, Pergonal in APL) lahko izzovejo napačne rezultate. Alkohol, kontracepcijske tabletke, zdravila proti bolečinam, antibiotiki ali hormonski preparati, ki vsebujejo hCG, na rezultat ne bi smeli vplivati.

Kaj naj naredim, če rezultat pokaže, da sem noseča?

Pozitiven rezultat pomeni, da vaš urin vsebuje hCG in ste verjetno noseči, zato se čimprej posvetujte s svojim ginekologom, da potrdi nosečnost in se pogovorita o nadaljnjih korakih.

Kako vem, da sem test opravila pravilno?

Črta v kontrolnem okencu pokaže, da ste test opravili pravilno in, da je bila absorbirana zadostna količina urina.

Kaj naj naredim, če rezultat pokaže, da nisem noseča?

Negativen rezultat pomeni, da vaš urin ne vsebuje hCG in najverjetneje niste noseči. Test lahko ponovno opravite čez nekaj dni.

Spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberi več.

Vodnik velikosti

 OprsjeTrebuščekBoki
S/36869593
M/389110098
L/4096105103
XL/42101110108
2XL/44106115113
3XL/46113122120

Merska enota: cm