Otroški dodatek

Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka.

Pravica do otroškega dodatka

Pravico do otroškega dodatka lahko uveljavlja eden od staršev oziroma druga oseba za otroka do 18. leta starosti, ki ima prijavljeno prebivališče in tudi živi v Sloveniji.

Pravica do otroškega dodatka se prizna za dobo največ enega leta in preneha s prvim dnem naslednjega meseca, ko niso več izpolnjeni pogoji zanjo. 

Otroški dodatek se uveljavlja pri centru za socialno delo, kjer ima vlagatelj stalno prebivališče.

Če se pravica do otroškega dodatka uveljavi v 30 dneh po rojstvu otroka, jo priznajo že z mesecem otrokovega rojstva. Če se uveljavlja po tem roku, jo priznajo s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi zahtevka.

Višina otroškega dodatka

Višina otroškega dodatka se določi glede na uvrstitev družine v enega od dohodkovnih razredov, ki so določeni z odstotkom povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Pri ugotavljanju pogojev za pridobitev otroškega dodatka se upošteva tudi premoženje vlagateljev v obliki nepremičnin, vozil, denarnih sredstev ipd.

Obrazci in navodila

Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev

Z vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev se uveljavljajo naslednje pravice:

Izpolnjen obrazec je potrebno oddati na Centru za socialno delo, kjer ima vlagatelj stalno prebivališče.

V vlogi je potrebno:

Vloga za ponovno uveljavljanje pravic iz javnih sredstev

Vloge za podaljševanje pravice do otroškega dodatka se od 1.12.2018 dalje ne vlagajo več, saj centri za socialno delo po uradni dolžnosti odločijo o nadaljnji upravičenosti do pravice. Če se za omenjeno pravico zaproša prvič, je treba vložiti vlogo.

Spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberi več.

Vodnik velikosti

 OprsjeTrebuščekBoki
S/36869593
M/389110098
L/4096105103
XL/42101110108
2XL/44106115113
3XL/46113122120

Merska enota: cm