Materinski dopust

Materinski dopust je namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Pravica do materinskega dopusta

Mati ima pravico do materinskega dopusta v trajanju 105 dni.

Tudi oče in druge osebe imajo pravico do materinskega dopusta pod določenimi pogoji.

Način izrabe materinskega dopusta

Materinski dopust se izrabi v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela.

Mati nastopi materinski dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog.

Če mati ne nastopi materinskega dopusta v tem roku, neizrabljenega dela materinskega dopusta ne more izrabiti po otrokovem rojstvu, razen v primeru, če je porod nastopil pred predvidenim datumom.

Uveljavljanje pravice do materinskega dopusta

Pravico do materinskega dopusta se uveljavlja na centru za socialno delo, kjer ima mati prijavljeno stalno prebivališče.

Mati naj se največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda oglasi na centru za socialno delo, kjer jo bodo seznanili z vsemi nadaljnjimi postopki in pravicami v zvezi z zavarovanjem za starševsko varstvo.

Obveščanje delodajalca

Če je mati zaposlena, mora svojega delodajalca pisno obvestiti o nastopu porodniškega dopusta vsaj 30 dni pred nastopom dopusta. Če delodajalca ni obvestila do rojstva otroka, mora to storiti v treh dneh po rojstvu oziroma mora to storiti sorodnik.

Če mati na dan poroda še ni nastopila materinskega dopusta, se ta samodejno začne z dnem rojstva otroka, neizrabljenega dela pa ne more izrabiti po otrokovem rojstvu. 

Če bodoča mati sklepa delovno razmerje 58 dni ali manj pred predvidenim datumom poroda, mora delodajalca obvestiti o nastopu materinskega dopusta ob sklenitvi delovnega razmerja.

Obrazci in navodila

Vloga matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka

S to vlogo mati uveljavlja pravico do materinskega dopusta in materinskega nadomestila, pravico do starševskega dopusta in starševskega nadomestila, podaljšanega starševskega dopusta ter pravico do pomoči ob rojstvu otroka, če je ne uveljavlja oče.

Izpolnjena vloga se odda na centru za socialno delo, kjer ima mati prijavljeno stalno prebivališče.

V primeru, da se s to vlogo hkrati uveljavlja tudi starševski dopust, je potrebno priložiti tudi dogovor o izrabi starševskega dopusta.

Dodatek k vlogi se izpolni v primeru, ko se hkrati uveljavlja tudi pomoč ob rojstvu otroka.

Po materinskem dopustu nastopi starševski dopust, ki traja nadaljnjih 260 dni.

Spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberi več.

Vodnik velikosti

 OprsjeTrebuščekBoki
S/36869593
M/389110098
L/4096105103
XL/42101110108
2XL/44106115113
3XL/46113122120

Merska enota: cm